ΜΕΝΟΥ

Αρχειοθήκη ιστολογίου

Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Η ΝΕΑ ΚΟΥΤΑΛΗ



«Εν γή ερήμω, αβάτω και ανύδρω» ετέθη ο θεμέλιος λίθος του συνοικισμού που φέρει το όνομα Νέα Κούταλη, στην Λήμνο. Το ημερολόγιο έλεγε 25 Ιουνίου 1925, ημέρα Πέμπτη.  Μετά τον αγιασμό, τον θεμέλιο λίθο έβαλε ένας  ανώτερος υπάλληλος του Υπουργείου Αποκαταστάσεως Προσφύγων, με την παρουσία όλων των Κουταλιανών που είχαν εγκατασταθεί στην Λήμνο.


Πρωτοστάτης όλων των ενεργειών  και των κινήσεων για την πραγματοποίηση του ονείρου για την νέα πατρίδα, ο ακούραστος  και θερμός πατριώτης Στράτος Ζερμπούλης.

Τα σπίτια που κτίζονται, χωρίζονται στα δύο, και έχουν δύο πόρτες. Κάθε χώρος είναι ένα δωμάτιο και κουζίνα, και στεγάζει μια οικογένεια. Οι πολυμελείς οικογένειες στεγάζονται  σε ολόκληρο το σπίτι.
   
Τότε όλοι πίστευαν πως ήταν μια προσωρινή λύση αυτή η εγκατάσταση και πολύ σύντομα θα επέστρεφαν πίσω στην πατρίδα. Αλλά τα χρόνια πέρασαν και αυτή η ελπίδα έσβησε καθώς έφευγαν ένας ένας οι παλιοί Κουταλιανοί.  Οι Κουταλιανοί που ήρθαν στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκαν οι περισσότεροι, και κυρίως αυτοί που είχαν καΐκια, στην Λήμνο. Άλλοι εγκαταστάθηκαν στο Λαύριο, στην Αθήνα, στον Πειραιά, στην Καβάλα, στην Κύμη, στην Θεσσαλονίκη, στην Μυτιλήνη και αλλού.

Σε κείμενο του Χρυσόστομου Βασιλείου, έχουν καταγραφεί οι οικογένειες που ήταν στην Λήμνο και που πρωτοστατούσαν για να γίνει η Νέα Κούταλη εκεί,  ως εξής:

Στου Πορτιανού οι οικογένειες Μιχαήλ Πανταζόγλου, Χρυσοστόμου Βαλασίου, Νικολάου Χριστούλια, Δημητρίου Καραντάνη, Παναγιώτη Σωτηρίου και άλλοι.

Στον Κονδιά (Κουντιά) η οικογένεια του Ζαννή Ζαχάρωφ.

Στο Μούδρο  οι οικογένιες Αριστείδη και Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, Κωνσταντίνου Αυγουστίδη, Γρηγορίου Τσιμιτακόπουλου και άλλοι.

Τέλος στο Πεσπέραγο ο Ελευθέριος Φουντάς, οι Καζάκοι, οι Ζελήνιδες, ο Κωνσταντίνος Βασιλείου και άλλοι.



Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ  ΜΑΡΙΝΑΣ
  Ένα μικρό ερημικό εκκλησάκι  στο λιμάνι της Αγίας Μαρίνας ήταν το 1922 η  εκκλησία της Νέας Κούταλης. Χτισμένο με χωματένιους πλίνθους με δύο καντήλια όλα κι όλα, ήταν η παρηγοριά για τους ναυτικούς που έφταναν στο λιμάνι. 

Μέχρι το 1964
Αγία Μαρίνα 1964
Το 1936 κτίσθηκε στο ίδιο σημείο, μια κανονική  πλέον εκκλησία αντικαθιστώντας το ξωκλήσι.  Και το 1964 συμπληρώθηκε η εκκλησία με την κατασκευή του νάρθηκα. Την κατασκευή και την επιστασία την φρόντισε ο καλός Κουταλιανός Χρήστος Χριστούλιας.

Ακόμη μία εκκλησία χτίζεται στη κορυφή του λόφου της Νέας κούταλης. Η Αγία Τριάδα.



ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ

Το πρώτο  - και για πολλά χρόνια -γραφείο της Κοινότητος στην πλατεία, δίπλα στην δεξαμενή.





ΤΟ ΝΕΩΡΙΟΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΟΥΤΑΛΗΣ






1958 ΚΤΙΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΚΟΥΤΑΛΗ



25 ΜΑΡΤΙΟΥ 1960
Η ΣΧΟΛΗ ΔΥΤΩΝ
Λειτούργησε για λίγα χρόνια, σχολή δυτώνυπό την εποπτεία του Υπουργείου Ναυτιλίας. Οι απόφοιτοι έπαιρναν ειδικό δίπλωμα που τους επέτρεπε να προσλαμβάνονται ως δύτες σε σπογγαλιευτικά. 
ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΣΧΟΛΗΣ ΔΥΤΩΝ